Jeg bager hver dag, både hjemme og på arbejde. Jeg elsker når det dufter i hele opgang, og børnene er vilde med en god skive friskbagt grovbrød. Jeg plejer at lave dejen på slump, men i går prøvede jeg at måle ingredienserne...
4 dl. vand
1/4 pakke gær
3 spsk. olivenolie
100 gram havregryn
100 gram fuldkornshvedemel
300 gram hvedemel
1 tsk groft salt
1 tsk sukker
Rør gær ud i vand, tilsæt olie og havregryn og rør rundt med en ske. Tilsæt salt, sukker og fuldkornsmel. Rør rundt igen og tilsæt hvedemel lidt ad gang. Ælt dejen med hænderne i 5 minutter, drys med en smule mel og lad hæve i ca. 3 timer. Form dejen til et brød, som lægges på en bageplade (husk nu bagepapir!). Efterhæves i 1/2 time, pensles med vand eller mælk, bages midt i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 40 minutter eller til det lyder hult når man banker på brødbundet. Smør til? Uhm...
mandag den 27. september 2010
KYLLING I APPELSINSSOVS
Nogle gange står man med en pakke kyllingefileter og mangler liiige en god ide til aftensmad. Her er en opskrift, der virker hver gang. Nul besvær, super delikat...
Ingredienser (til 4)
1 pakke kyllingefileter (ca. 400 gram)
ca. 3 dl. appelsinsaft (friskpresset eller på karton)
1 fed hvidløg
1 citron (revet skal og saften heraf)
frisk ingefær
4 spsk. ekstra jomfru olivenolie
1/2 tsk. timian
salt og peber
mel
Skær kylling i mundrette stykker og drys godt med mel. Varm olien op i en stegepande eller wok, tilsæt hvidløg (det skal være helt), citronskal og timian. Brun kødet i olien, skru ned for varmen og tilsæt appelsinsaft, citronsaft og revet ingefær (start med en lille smule, da det kan være for stærkt). Lad det hele simre i ca. 10 minutter, til sovsen får en dejlig silkeblød konsistens. Tag hvidløget ud og smag til med salt og peber.
Man kan godt drysse med ristede pinjekerner og hakket frisk basilikum, hvis man har nogle modige unger...
Ingredienser (til 4)
1 pakke kyllingefileter (ca. 400 gram)
ca. 3 dl. appelsinsaft (friskpresset eller på karton)
1 fed hvidløg
1 citron (revet skal og saften heraf)
frisk ingefær
4 spsk. ekstra jomfru olivenolie
1/2 tsk. timian
salt og peber
mel
Skær kylling i mundrette stykker og drys godt med mel. Varm olien op i en stegepande eller wok, tilsæt hvidløg (det skal være helt), citronskal og timian. Brun kødet i olien, skru ned for varmen og tilsæt appelsinsaft, citronsaft og revet ingefær (start med en lille smule, da det kan være for stærkt). Lad det hele simre i ca. 10 minutter, til sovsen får en dejlig silkeblød konsistens. Tag hvidløget ud og smag til med salt og peber.
Man kan godt drysse med ristede pinjekerner og hakket frisk basilikum, hvis man har nogle modige unger...
lørdag den 25. september 2010
UGE 38 - frokost
MANDAG: Risengrød med smørklat og kanelsukker
TIRSDAG: Pølsefest!! (hjemmelavede pølser, kartoffelsalat, nybagte boller, karameliseret tomatsovs)
ONSDAG: Rejer med ris og karry-kokos sovs + broccoli
TORSDAG: Rugbrødsmadder (tunpålæg, bønnepostej, sesampanerede kylligefileter, syltede rødbeder, agurk, æble)
FREDAG: Fuldkornspasta med cremet bønnesovs, råkost (rødbeder, æbler, ristede solsikkekerner)
TIRSDAG: Pølsefest!! (hjemmelavede pølser, kartoffelsalat, nybagte boller, karameliseret tomatsovs)
ONSDAG: Rejer med ris og karry-kokos sovs + broccoli
TORSDAG: Rugbrødsmadder (tunpålæg, bønnepostej, sesampanerede kylligefileter, syltede rødbeder, agurk, æble)
FREDAG: Fuldkornspasta med cremet bønnesovs, råkost (rødbeder, æbler, ristede solsikkekerner)
fredag den 24. september 2010
PASTA MED TOMAT-BØNNESOVS
Så siger man "bønner", og pludselig er man kastet i et hønsestrikket univers, med overalls, poncho og brune gryderetter. Sådan er det ikke mere, og her er en dejlig opskrift, hvor bønner gemmer sig i en cremet tomatsovs.
Ingredienser:
1 løg
1 fed hvidløg
3 spsk. ekstra jomfru olivenolie
2 dåser hakkede tomater
1 dåse hvide bønner (eller ca. 400 gram kogte hvide bønner, hvis man gider)
1 rød peberfrugt (grofthakket)
1 knivspids spidskommen.
1 tsk timian
salt og peber
Hak løget og svits det i olie i en gryde. Tilsæt hvidløget (som skal være helt), peberfrugt og timian. Når det dufter godt, kom tomater, spidskommen, salt og peber i. Lad det simre i ca. 10 minutter. Tilsæt bønner og lad det hele simre videre i 10 minutter. Blend sovsen og servér rygende varm sammen med pasta (skal det være hardcore-sundt, så vælg fuldkornspasta).
Ingredienser:
1 løg
1 fed hvidløg
3 spsk. ekstra jomfru olivenolie
2 dåser hakkede tomater
1 dåse hvide bønner (eller ca. 400 gram kogte hvide bønner, hvis man gider)
1 rød peberfrugt (grofthakket)
1 knivspids spidskommen.
1 tsk timian
salt og peber
Hak løget og svits det i olie i en gryde. Tilsæt hvidløget (som skal være helt), peberfrugt og timian. Når det dufter godt, kom tomater, spidskommen, salt og peber i. Lad det simre i ca. 10 minutter. Tilsæt bønner og lad det hele simre videre i 10 minutter. Blend sovsen og servér rygende varm sammen med pasta (skal det være hardcore-sundt, så vælg fuldkornspasta).
torsdag den 23. september 2010
KOKOS-KARRYSOVS
Den blev serveret med ris, rejer og broccoli. Er man mere til boller i karry, kan man bruge sovsen til en supersund og lidt mere "eksotisk" udgave af den gode gamle klassiker.
INGREDIENSER (til 4)
2 løg
1 lille knoldeselleri
1 madæble
2 spsk. olivenolie
2 dl. kokosmælk
1 spsk. karry
3-4 dl. bouillon (eller kogende vand)
INGREDIENSER (til 4)
2 løg
1 lille knoldeselleri
1 madæble
2 spsk. olivenolie
2 dl. kokosmælk
1 spsk. karry
3-4 dl. bouillon (eller kogende vand)
salt og peber
Skræl sellerien, pil løget og skær begge dele samt æble i små tern.
Svits løget og karry i olie i en gryde, tilsæt æble og selleri og sautér ca. 5 minutter. Tilsæt bouillonen, kog det hele op, til sellerien er mør. Smag til med salt og peber. Blend, til den er ensartet og cremet. Tilsæt kokosmælk og evt. mere vand
tirsdag den 21. september 2010
PØLSEFEST
Og så skulle vi lave pølser som i oldemors dage. Med hakkemaskine, pølsehorn, tarm og hele molevitten. Meeeen, da farsen skulle stoppes i lammetarmen, så gik det galt. Meget galt. Tarmen var for stram til vores pølsehorn. Umuligt! Køkkendamen bander på italiensk.Og så skulle hun hurtigt stege nogle "pølsedeller" i stedet for, som blev spist med god appetit og masser af ketchup.
lørdag den 18. september 2010
UGE 37 - frokost
MANDAG: Ris med kikærte-tomatsovs, timian gulerødder
TIRSDAG: Kyllingelår m soya-honningmarinade, kogte spelt, coleslaw
ONSDAG: Torsk med citron-flødesauce, kogte kartofler, grønne bønner
TORSDAG: Rugbrødsmadder (karrysild, omelet, leverpostej, syltede rødbeder, emmenthaler ost, tomat, agurk)
FREDAG: Tur-madpakker (bønnepostej, kyllingepølse, hårdkogte æg, gulerødder, rosiner, ost)
TIRSDAG: Kyllingelår m soya-honningmarinade, kogte spelt, coleslaw
ONSDAG: Torsk med citron-flødesauce, kogte kartofler, grønne bønner
TORSDAG: Rugbrødsmadder (karrysild, omelet, leverpostej, syltede rødbeder, emmenthaler ost, tomat, agurk)
FREDAG: Tur-madpakker (bønnepostej, kyllingepølse, hårdkogte æg, gulerødder, rosiner, ost)
Abonner på:
Opslag (Atom)