MANDAG: Multikornsgrød med æble-kanelmos
TIRSDAG: Tomat-bønnesuppe m. nybagt focaccia
ONSDAG: Grøntsagsæggekage, ovnstegte kartofler, tzatziki
TORSDAG OG FREDAG: LUKKET!!!
søndag den 31. oktober 2010
GRØNTSAGSÆGGEKAGE
Frittata er en typisk italiensk ret, stort set en kæmpe omelet med forskellige grøntsager eller ost eller endda en rest spaghetti eller ris. Når man laver den i ovn, så hedder den sformato. Skal man på skovtur, eller lave en hyggelig brunch til familien og venner, er opskriften helt perfekt. Værsgo!
INGREDIENSER:
INGREDIENSER:
4 æg
ca. 300 gr.grøntsager (gulerødder, pastinakker, spinat, peberfrugter, lige efter sæson)
60 gr. reven parmesan ost
1 frisk italiensk mozzarella eller 100 gr. fetaost
salt, peber og lidt muskat.
Skyl grønsagerne og riv dem groft på råkostjern (hvis det er spinat, så hak fint).
Svits dem i et par minutter i en pande med 1 spsk. olivenolie.
Pisk æggene, kom parmesanen og grøntasgerne i.
Smag til med salt, peber og muskat.
Skær mozzarellaen (eller fetaosten) i terninger og kom den i grøntsags-æggemassen.
Smør et ildfast fad med lidt smør og drys det med rasp.
Kom æggemassen i fadet og sæt det midt i ovn på 180°
i ca. 15-20 min, til æggekagen er gylden og fast.
Server varm, lun eller kold.
onsdag den 27. oktober 2010
Uge 43 - frokost
MANDAG: Appelsin-linsesuppe, focacciabrød
TIRSDAG: Chili con carne, ris, rødbedesalat
ONSDAG: Fiskefrikadeller, fuldkornspasta m. tomatsovs, råkostsalat (hvidkål. gulerod, solsikkekerner)
TORSDAG: Græskarsuppe, gulerodsboller, ristede græskarkerner
FREDAG: Rugbrødsmadder (tunpålæg, kartofler, æg, oksespegepølse, ærtemos, tomater, rosiner)
TIRSDAG: Chili con carne, ris, rødbedesalat
ONSDAG: Fiskefrikadeller, fuldkornspasta m. tomatsovs, råkostsalat (hvidkål. gulerod, solsikkekerner)
TORSDAG: Græskarsuppe, gulerodsboller, ristede græskarkerner
FREDAG: Rugbrødsmadder (tunpålæg, kartofler, æg, oksespegepølse, ærtemos, tomater, rosiner)
FOCACCIA
Rørende nemt, og altid en succes. Her er basisopskriften fra min faster Titti, som bager flere omgange focaccia hver lørdag til familie og venner. En dejlig tradition, ikk'?
3 dl . vand
Dej:
½ pakke gær
7 spsk. olivenolie
ca. 500 gr. hvedemel
1 tsk. groft salt
1 knivspids sukker
Pynt:
Olivenolie
Groft salt
Opløs gæret i vandet. Kom olie, mel, salt og sukker i, og ælt dejen godt. Den skal have en blød konsistens. Lad hæve dækket i 1 time.
Tænd ovn på 250 (ikke varmluft).
Kom bagepapir på en bradepande, smør med olivenolie og kom dejen på. Pres dejen godt ned med fingrene. Stænk med lidt olivenolie, drys med salt og sæt nederst i ovn i ca. 20-25 minutter.
Om sommeren kan man komme små modne tomater på focacciaen.
GRÆSKARSUPPE
Bøøøøøøøhhhh!
Et græskar blev udhulet og udskåret. Børnene leger spøgelseslege med deres flagermus masker på, vinden suser, suppen simrer ude i køkkenet. Det er bare efterårs(u)hygge...
INGREDIENSER:
1 lille hokkaido græskar
2 bagekartofler
1 sød kartoffel (sweet potato)
1 løg
1 fed hvidløg
timian
1 dl. piskefløde
salt og peber
olivenolie
Skræl kartoflerne (almindelige og sød) og skær dem i grove stykker.
Skær græskar i grove stykker (man behøver ikke skrælle hokkaidogræskar, juhu), fjern kernene.
Svits hakket løg og hvidløg i olie i en gryde.
Tilsæt timian, kartoflerne, græskar, salt og dæk med vand.
Lad det hele simre til grønsagerne er blevet møre.
Tilsæt fløde og blend suppen (spæd evt. med lidt vand eller mælk).
Smag til med salt og peber, servér.
Man kan altid spice suppen op med diverse krydderier, f. eks. muskat eller karry eller frisk revet ingefær.
Eller prøv at bruge kokosmælk i stedet for fløde. Mums, siger jeg.
Et græskar blev udhulet og udskåret. Børnene leger spøgelseslege med deres flagermus masker på, vinden suser, suppen simrer ude i køkkenet. Det er bare efterårs(u)hygge...
INGREDIENSER:
1 lille hokkaido græskar
2 bagekartofler
1 sød kartoffel (sweet potato)
1 løg
1 fed hvidløg
timian
1 dl. piskefløde
salt og peber
olivenolie
Skræl kartoflerne (almindelige og sød) og skær dem i grove stykker.
Skær græskar i grove stykker (man behøver ikke skrælle hokkaidogræskar, juhu), fjern kernene.
Svits hakket løg og hvidløg i olie i en gryde.
Tilsæt timian, kartoflerne, græskar, salt og dæk med vand.
Lad det hele simre til grønsagerne er blevet møre.
Tilsæt fløde og blend suppen (spæd evt. med lidt vand eller mælk).
Smag til med salt og peber, servér.
Man kan altid spice suppen op med diverse krydderier, f. eks. muskat eller karry eller frisk revet ingefær.
Eller prøv at bruge kokosmælk i stedet for fløde. Mums, siger jeg.
onsdag den 20. oktober 2010
UGE 42 - frokost
MANDAG: Bulgur med kikærtesovs og broccoli
TIRSDAG: Italiensk farsbrød, fuldkornspasta med peberfrugtcreme, grønne bønner.
ONSDAG: Torsk i appelsin, grov kartoffelmos, citron-timian gulerødder
TORSDAG: Rugbrødsmadder (omelet, kyllingekødpølse, hytteost, ovnbagte rodfrugter, frugtsalat)
FREDAG: Hokkaidosuppe, nybagte grovboller m. smør
TIRSDAG: Italiensk farsbrød, fuldkornspasta med peberfrugtcreme, grønne bønner.
ONSDAG: Torsk i appelsin, grov kartoffelmos, citron-timian gulerødder
TORSDAG: Rugbrødsmadder (omelet, kyllingekødpølse, hytteost, ovnbagte rodfrugter, frugtsalat)
FREDAG: Hokkaidosuppe, nybagte grovboller m. smør
TORSK I APPELSIN
"Jeg kan altså ikke lide fisk!"
"Jamen, prøv liiige at smage den her"
"Nej!"
"Jo, bare en lille smule"
"..."
Det endte med at fadet blev tømt med stor nydelse. Man skal da bare smage, før man siger puha!
Her er opskriften...
"Jamen, prøv liiige at smage den her"
"Nej!"
"Jo, bare en lille smule"
"..."
Det endte med at fadet blev tømt med stor nydelse. Man skal da bare smage, før man siger puha!
Her er opskriften...
INGREDIENSER:
1 stor appelsin
1 løg
250 gr. torskefilet
Muskat
Salt og peber
Skyl og tør appelsinen. Riv forsigtigt skallen, derefter pres saften af.
Skær løget i meget fine terne, kom den i en skål sammen med appelsinskal og – saft, plus en knivspids salt.
Kom torskefileterne i marinaden og lad dem hvile dækket ved stuetemperatur i cirka ½ time.
Efter 15 minutter, tænd ovn på 200 grader.
Kom fisken og marinaden i et lille, smurt ildfastfad, drys med lidt muskat og en smule peber.
Det skal bage i cirka 15 minutter midt i ovn, husk at hælde marinaden på fisken et par gange undervejs.
Server straks, gerne med en god kartoffelmos eller en gang jasminris.
Abonner på:
Opslag (Atom)